Projektadatok:

 

A projekt címe: A bicskei Batthyány-kastély védett történeti kertjének helyreállítása

 

A projekt azonosítószáma: KEOP - 3.1.2/2F/09-11-2013-2003

A pályázó / kedvezményezett neve: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Operatív program neve: Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)

Beruházás, megvalósulás helye: Bicske

Pályázott összeg: 237.340.464,- Ft

A kért támogatás aránya: 100 %

A projekt kezdés: 2013. augusztus 8.

A projekt zárása: 2015. augusztus 15.A projekt általános leírása

2015 nyaráig visszaállításra kerül a bicskei Batthyány kastély történeti kertjének egykori állapota. „A bicskei Batthyány kastély védett történeti kertjének felújítása” című projekt keretében az Európai Unió, valamint a Magyar Állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatásával valósul meg a kastélyhoz tartozó park rekonstrukciója.

2015 második feléig zajlik az a projekt, melynek keretében az Európai Unió támogatásával az MNV Zrt. helyreállítja a bicskei Batthyányi kastély kivételes parkját. Az 1929 óta gyermekotthonként működő kastély, valamint történeti kertje is látogatható. A kastély és környezete a térség egyik hangsúlyos idegenforgalmi célpontja, így a park fejlesztése, egykori állapotának helyreállítása kiemelt turisztikai feladat.

„A bicskei Batthyány kastély védett történeti kertjének felújítása” elnevezésű KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0003 azonosítószámú projekt 2014 tavasza és 2015 nyara közötti időszakban valósul meg. A beruházás részeként mintegy 12,5 hektárnyi területen történnek felújítások és fejlesztések. A gyermekotthont körülölelő történeti parkot geofizikai mérésekkel és régészeti feltárásokkal igazolt eredeti állapotába igyekeznek visszaállítani, kiemelt figyelmet fordítva a kertművészeti és tájökológiai értékekre, a természetvédelmi fejlesztésre, a kertre jellemző természeti értékek regenerálódására. A hazánk egyik első angolparkjaként kialakított kerten végzett munkálatoknak köszönhetően Magyarország egyik legszebb történeti kertje nyeri majd vissza valamikori fényét.

A beruházás keretében a parkban helyreállítják az egykori útrendszert, amire régészeti feltárások során bukkantak rá, míg az egykori díszmedencét a rendelkezésre álló képi források alapján alakítják majd ki. A ma is meglévő alsókerti tó a kert értékes látványelemeként kerül megőrzésre. A beruházás négy lépésben valósul majd meg, melyek első elemeként elbontják a park összképét zavaró építményeket, rekonstruálják a kert növényállományát, elvégzik a szükséges terep- és talajrendezési feladatokat, valamint kialakítják a védett értékek megóvásához szükséges vízhálózatot.

A Batthyány kastély körül elterülő több mint 12 hektáros park mind történetét, mind természeti értékeit tekintve különleges jelentőségű műemlék. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló projekt keretében a történeti park példásan szemléltetheti majd a korabeli természeti értékeket.

 

A projekttel kapcsolatosan az alábbi honlapon található bővebb információ: www.batthyany-bicske.hu

 

Közreműködő szervezet:

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft., www.nkek.hu

Jogutód: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, www.nfm.gov.hu

 

 

Feltöltés ideje: 2014. január 23.
Utoljára módosítva: 2020. szeptember  17.