Projektadatok:

 

A projekt címe: Szászvár - középkori élet a várkastélyban

A projekt azonosítószáma: DDOP-2.1.1/A.B-12-20012-0004

A pályázó / kedvezményezett neve: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Operatív program neve: Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program (DDOP)

Beruházás, megvalósulás helye: Szászvár

Pályázott összeg: 498.275.000,- Ft

A kért támogatás aránya: 100 %

A projekt kezdés: 2013. május 3.

A projekt tervezett zárása: 2016. április 15.A projekt általános leírása

 

A szászvári várkastély helyreállítása, turizmusba való aktív bekapcsolása és a Dél-dunántúli régió gazdasági fellendítése is megvalósulhat a „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című projekt keretében. A műemlék-együttes rekonstrukciós munkálatai a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) által elnyert pályázati támogatásból valósulnak meg. 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0004 azonosító számú,„Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című pályázati támogatás keretében 498.275.000,- forintos támogatási összegből valósítja meg a szászvári műemlék-együttes helyreállítási munkálatait. A tervezett munkák során a kizárólagosan állami tulajdonban tartandó vár főépületének teljes helyreállítása, a korábbi palotaszárny és kaputorony részleges tömegrekonstrukciója és lefedése, valamint a többi középkori falmaradvány romjellegű konzerválása valósul meg. A munkálatok költségeit az MNV Zrt. saját forrásaiból közel 150 millió forinttal egészíti ki, melyből a további régészeti kutatások költségeit fedezi, illetve megvalósítja a várfallal egybeépült barokk kori gazdasági épület teljes rekonstrukcióját.

 

A helyreállítás célja a térség gazdasági életének és turizmusának fellendítése, valamint a várkastély turisztikai pozícionálása. A fejlesztéseknek köszönhetően a vár éves látogatószámának jelentős növekedése várható, ugyanakkor a turisztikai attrakció működtetésével lehetőség nyílik munkahelyteremtésre is. A megújult létesítmény korszerű, hagyományos és interaktív installációkkal várja majd az érdeklődőket, egyebek mellett 3D filmélménnyel, tapintható tárlattal, érintőképernyős időszalaggal, valamint a várkastély korai állapotát bemutató kronoszkópokkal.

 

A beruházást követően a várkastély egész évben fogadja majd a látogatókat. A rekonstrukció befejezése 2015 március végére várható. A munkálatok során megújulnak és kibővülnek a közműrákötések, megvalósul a megújuló energia-hasznosítással üzemelő fűtési rendszer, a szellőztetés és a hűtési rendszer is.

 

 

 

Közreműködő szervezet:

Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., www.deldunantul.com 

Feltöltés ideje: 2014. június 20.
Utoljára módosítva: 2020. szeptember  17.